• Muzeum Zalewu Wiślanego w Kątach Rybackich dniach 23-24.04.2024 r. będzie zamknięte dla zwiedzających.
• Sala "Arsenał" w Spichlerzach na Ołowiance wyłączona ze zwiedzania do 12 maja 2024 ze względu na przygotowania do nowej wystawy czasowej
• Prom "Motława" ze względu na remont nabrzeża nie kursuje do odwołania
• Oddział Żuraw pozostaje zamknięty dla zwiedzających w związku z prowadzonymi pracami remontowymi - przeczytaj

Czosnek, masło, strój roboczy – konserwacja nietypowych zabytków z dna Bałtyku

Kulisy pracy specjalistów CMM zajmujących się znalezionymi w wodzie ubraniami i żywnością przybliżymy 26 listopada o godz. 17 słuchaczom otwartego wykładu w Ośrodku Kultury Morskiej.

Większość zabytków wydobywanych z dna naszego morza to przedmioty żelazne lub drewniane. Siłą rzeczy właśnie one zajmują najwięcej czasu konserwatorom, którzy je zabezpieczają i przygotowują do publicznej prezentacji.

Znacznie rzadziej zachowują się i są zwykle trudniejsze w konserwacji takie zabytki jak żywność i tkaniny. O wyzwaniach w tej materii i sukcesach Centralnego Muzeum Morskiego w Gdańsku opowie Irena Rodzik, kierownik Działu Konserwacji Muzealiów.

Dowiecie się Państwo m.in., jak konserwowano czosnek, masło i mięso znalezione w trakcie badań bałtyckich wraków. Omówione zostaną także problemy, z jakimi borykali się specjaliści CMM podczas prac związanych z konserwacją i rekonstrukcją ubrań marynarskich z wraka statku „Generał Carleton”, który zatonął w 1785 r. w pobliżu ujścia Piaśnicy do Bałtyku. To zresztą ewenement wśród muzealnych kolekcji w całej Europie. Łatwo znaleźć w nich przykłady eleganckich i drogich strojów z minionych epok, jednak „odzieży roboczej” – a taki charakter mają stroje z „Generała Carletona” – brakuje.

Na słowach się nie skończy – słuchacze wykładu będą mieli okazję zobaczyć przykłady zakonserwowanych przez pracowników CMM zabytków.


Wtorek, 26 listopada 2013 r., godz. 17.
Ośrodek Kultury Morskiej, oddział CMM
Gdańsk, ul. Tokarska 21-25
Wejście od strony Motławy i od ul. Tokarskiej.