• Oddziały Narodowego Muzeum Morskiego w dniu 30.03.2024 r. będą czynne w godzinach 10:00-13:00. Muzeum Zalewu Wiślanego będzie w tym dniu zamknięte. W dniach 31.03-1.04.2024 r. (Wielkanoc) wszystkie oddziały NMM będą zamknięte
• Sala "Arsenał" w Spichlerzach na Ołowiance wyłączona ze zwiedzania do 12 maja 2024 ze względu na przygotowania do nowej wystawy czasowej
• Prom "Motława" ze względu na remont nabrzeża nie kursuje do odwołania
• Oddział Żuraw pozostaje zamknięty dla zwiedzających w związku z prowadzonymi pracami remontowymi - przeczytaj

„Szlakiem morskich smaków”. Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 w Narodowym Muzeum Morskim

Smak – jeden z podstawowych zmysłów, dzięki któremu poznajemy otaczający nasz świat. Towarzyszy nam codziennie. Dzięki niemu możemy poznać kulturę danego regionu, powrócić na chwilę do przeszłości, tworzyć nowe wspomnienia i spędzać miłe chwile. Czy smak zawsze był tak istotny? Jakie smaki istniały dawniej i czy można ich doświadczyć na wystawie muzealnej? Odkryjecie to już 18 i 19 września 2021 roku podczas Europejskich Dni Dziedzictwa w Narodowym Muzeum Morskim w Gdańsku.

„Smaki Dziedzictwa” to idea tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa – cyklicznego projektu państw europejskich, który począwszy od 1991 roku zajmuje się aktywnym promowaniem edukacji historycznej i kulturalnej, upowszechnianiem różnorodności regionalnego dziedzictwa kulturowego, podkreślaniem wspólnych korzeni kultury europejskiej oraz propagowaniem dialogu międzykulturowego. Obecnie w EDD biorą udział wszystkie państwa członkowskie Rady Europy, w tym Polska, która włączyła się do akcji w 1993 roku.

Kulinarne dziedzictwo związane z morzem jest wyjątkowe ze względu na uwarunkowania podróży morskich, zarówno w czasach bardzo odległych, jak i tych całkiem bliskich. W nadchodzący weekend, 18 i 19 września, zwiedzając wystawy w Spichlerzach na Ołowiance będzie można poznać unikatowe zabytki, będące właśnie… jedzeniem. Dzięki specyficznym warunkom, w których przez stulecia przebywały, dziś można oglądać je na wystawach. Jakie są to przedmioty? W jaki sposób je odnaleziono? Czego możemy się dzięki nim dowiedzieć o uczestnikach wypraw morskich i ich codziennym życiu na morzu? Tego wszystkiego będzie można dowiedzieć się podążając „Szlakiem morskich smaków”.
Na zwiedzających będzie czekać ścieżka edukacyjna prowadząca tropem zabytków związanych z kuchnią, zarówno na dawnych żaglowcach, jak i na luksusowym transatlantyku z I połowy XX wieku. Poruszanie się po ścieżce umożliwią książeczki „Szlakiem morskich smaków”, z informacjami, ciekawostkami oraz zadaniami związanymi z „zabytkowym” jedzeniem, które będzie można otrzymać w holu Spichlerzy na Ołowiance.

Dla gości, którzy w najbliższy weekend nie będą mogli osobiście wziąć udziału w naszej podróży przez świat morskich kulinariów, przygotowaliśmy wersję online „Szlaku morskich smaków”. Link do zabawy

Oficjalna strona Europejskich Dni Dziedzictwa w Polsce

Szlakiem morskich smaków. Plakat
Szlakiem morskich smaków. Plakat