Strony Narodowego Muzeum Morskiego wykorzystują pliki cookie, aby aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania oraz do celów statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Jeśli chcesz ograniczyć lub zablokować pliki cookie, możesz to zrobić za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.

X

Narodowe Muzeum Morskie w Gdańsku

Biuletyn Informacji Publicznej

Aktualny język:

Polski

Komunikat

Obostrzenia i ograniczenia w oddziałach Narodowego Muzeum Morskiego w Gdańsku w związku z pandemią koronawirusa - przeczytaj

Ten wpis jest archiwalny.

"Szlakiem morskich smaków". Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 w Narodowym Muzeum Morskim

13.09.2021 |

Wyślij wiadomość |


Szlakiem morskich smaków" Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 w Narodowym Muzeum Morskim

Smak - jeden z podstawowych zmysłów, dzięki któremu poznajemy otaczający nasz świat. Towarzyszy nam codziennie. Dzięki niemu możemy poznać kulturę danego regionu, powrócić na chwilę do przeszłości, tworzyć nowe wspomnienia i spędzać miłe chwile. Czy smak zawsze był tak istotny? Jakie smaki istniały dawniej i czy można ich doświadczyć na wystawie muzealnej? Odkryjecie to już 18 i 19 września podczas Europejskich Dni Dziedzictwa w Narodowym Muzeum Morskim w Gdańsku.

„Smaki Dziedzictwa” to idea tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa – cyklicznego projektu państw europejskich, który począwszy od 1991 roku zajmuje się aktywnym promowaniem edukacji historycznej i kulturalnej, upowszechnianiem różnorodności regionalnego dziedzictwa kulturowego, podkreślaniem wspólnych korzeni kultury europejskiej oraz propagowaniem dialogu międzykulturowego. Obecnie w EDD biorą udział wszystkie państwa członkowskie Rady Europy, w tym Polska, która włączyła się do akcji w 1993 roku.

Kulinarne dziedzictwo związane z morzem jest wyjątkowe ze względu na uwarunkowania podróży morskich, zarówno w czasach bardzo odległych, jak i tych całkiem bliskich. W nadchodzący weekend, 18 i 19 września, zwiedzając wystawy w Spichlerzach na Ołowiance będzie można poznać unikatowe zabytki, będące właśnie… jedzeniem. Dzięki specyficznym warunkom, w których przez stulecia przebywały, dziś można oglądać je na wystawach. Jakie są to przedmioty? W jaki sposób je odnaleziono? Czego możemy się dzięki nim dowiedzieć o uczestnikach wypraw morskich i ich codziennym życiu na morzu? Tego wszystkiego będzie można dowiedzieć się podążając „Szlakiem morskich smaków”.

Na zwiedzających będzie czekać ścieżka edukacyjna prowadząca tropem zabytków związanych z kuchnią, zarówno na dawnych żaglowcach, jak i na luksusowym transatlantyku z I połowy XX wieku. Poruszanie się po ścieżce umożliwią książeczki „Szlakiem morskich smaków”, z informacjami, ciekawostkami oraz zadaniami związanymi z „zabytkowym” jedzeniem, które będzie można otrzymać w holu Spichlerzy na Ołowiance.

Dla gości, którzy w najbliższy weekend nie będą mogli osobiście wziąć udziału w naszej podróży przez świat morskich kulinariów, przygotowaliśmy wersję online „Szlaku morskich smaków”. Link do zabawy

Oficjalna strona Europejskich Dni Dziedzictwa w Polsce


Moja Wisła. Konkurs on-line


Partnerzy